Fokbeleid


Mijn ratjes

Mijn ratjes zijn mijn huisdieren en staan ook bij mij in de woonkamer. Ze krijgen elke dag aandacht en loslooptijd, en de beste zorg die ik ze kan bieden. Mijn eigen ratten worden dus ook niet verkocht. Ze zijn mijn huisdieren en ben aan ze gehecht. Mocht er een volwassen rat herplaatst worden dan is dat een door mij zelf gefokte rat die door omstandigheden niet meer bij hun huidige baasjes kan blijven wonen. Ik voel me verantwoordelijk voor de ratjes die ik heb gefokt en wil ten alle tijde voorkomen dat ze in een opvang terecht komen.

 

 

Euthanasie

Hier worden alleen ratjes  geëuthanaseerd met een medische reden. Dit wordt gedaan door een kundige dierenarts hier in de buurt. Ik laat mijn ratten niet onnodig lijden dus als er geen andere behandelmethodes zijn zal ik ingrijpen. er schijnen fokkers te zijn die nesten kleiner maken door rittens weg te halen dit heet "cullen" maar dit gebeurd hier dus niet.

Selectie

Als eerste wil ik vermelden dat ik de gezondheid en levensverwachting van de tamme rat probeer te verbeteren met mijn nestjes, maar dit is natuurlijk geen garantie dat alle door mij gefokte ratjes probleemloos oud worden. 

Ik  fok in de eerste plaats voor mezelf, en er zullen dus geen nestjes geboren worden als ik zelf geen rittens uit kan houden. Gezondheid en karakter is voor mij het meest belangrijk. Ik  hoop op lieve, gezonde ratjes  die mooie leeftijden behalen. Kleuren en variëteiten zijn daarom minder belangrijk. Ik heb zelf wel een voorkeur voor burmees, siamees en blauw dus die zullen hier wel geboren zullen worden. Ik fok niet allerlei variëteiten door elkaar en helemaal niet met naakt/fuzz, manx/staartloos en nieuwe variëteiten. Een rat is enkel geschikt voor de fok wanneer de gezondheid, bouw en karakter goed zijn. Om een gezonde lijn op te bouwen is het van belang enkel dieren in te zetten die hieraan voldoen. Een rat met twijfelachtige gezondheid of onaangename karaktereigenschappen is dus ongeschikt. Dit geld niet alleen voor de rat ik inzet maar ook de voorouders. Hierbij is een stamboom met informatie over de lijn nagenoeg onmisbaar. Er wordt dus ook niet gefokt met dieren uit de dierenwinkel/broodfok en opvang,  omdat de informatie over de familie niet te achterhalen is of minimaal is. Om dan nog maat te zwijgen over de ethische bezwaren. 

Wanneer wordt een dame of heer ingezet?

Ratjes die aan mijn  wensen voldoen komen in aanmerking om een nestje te krijgen. Dit alleen als zij gezond zijn, in goede conditie verkeren en hun achtergrond bekend is. Een vrouwtje zal gedekt worden als zij tussen de 5 en 10 maanden oud is.

Bij hoge uitzondering kan het voorkomen dat een vrouwtje een tweede keer wordt ingezet, dit alleen als het eerste nestje probleemloos is verlopen en de vervolgcombinatie duidelijk meerwaarde heeft. Bij een dekking gaat mijn voorkeur uit naar een oudere dekman, maar in principe kan een man vanaf ongeveer 1 jaar ingezet worden. Alle mannen uit onze nestjes blijven beschikbaar voor een dekking binnen onze rattery, met voor de eigenaar de mogelijkheid tot nestkeuze. 

De rittens

Aangezien het onmogelijk is om alle rittens zelf te houden verhuizen sommige rittens naar een liefdevol huis. Ik verwacht dat de nieuwe eigenaren allereerst de voorwaarden hebben gelezen voordat zij een reserveringsformulier in gaan vullen. Daarin staan onder andere vragen die beantwoordt moeten worden want goeie baasjes uitzoeken is al lastig genoeg. De mannelijke rittens worden met 4,5 week gescheiden van moeder en zussen dit omdat ze al vroeg geslachtsrijp zijn. Ondanks dat de rittens dus al met 4,5 week apart  zitten van de moeder zijn ze nog niet oud genoeg om te verhuizen. De rittens verhuizen pas als ze minimaal zes weken oud zijn en 100 gram wegen. Tot die tijd blijven ze nog even in hun vertrouwde omgeving. Ze kunnen dan ook nog even lekker groeien en weerstand opbouwen. Als ze dan gaan verhuizen probeer ik met de nieuwe baasjes contact te houden. Ik ben niet alleen nieuwsgierig hoe de rittens het doen in hun nieuwe huis , maar ook is het belangrijk dat ik weet hoe het gaat voor mijn lijn. En uiteraard sta ik altijd klaar om te helpen indien nodig

Documentatie

Ik hou alle gegevens bij van mijn ratten met het programma zooeasy. Hier staan alle gegevens van al mijn ratten netjes gedocumenteerd. Dus ook alle nestjes en eventuele gezondheidsproblemen. Verder staat alle informatie op de website en natuurlijk mag je ook altijd alles vragen.