Kleuren en Variaties


De kleuren en variaties die hier beschreven worden zijn de kleuren die hier bij mij het meest voorkomen. Het kan natuurlijk een keer voorkomen dat er een kleur wordt geboren die hieronder niet beschreven staat. Waar ik niet bewust op fok is dubbel rex, fuzz of naakt, en manx/staartloos.  


Kleur ogen

Standaard/Zwart

Zwarte ogen behoren tot de genomineerde vorm van de bruine rat, evenals alle andere knaagdieren in Europa en zijn altijd dominant. In direct licht lijken de ogen bruin en zie je de zwarte iris. Vergelijkbaar met het menselijk oog is de pupil identiek zwart, maar ratten hebben geen gekleurde iris in blauw, groen of bruin, maar ook zwart. Het oog is omgeven door een blauwachtige gloed die bij mensen wit is.

Black Eyed

Vanwege het albinisme van de pigmentatiestoornis hebben alle ratten die er last van hebben rode ogen. Er is echter ook het gen met de zwarte ogen, dat op de C-locus wordt geactiveerd en de ogen weer zwart maakt. De rest van het lichaam blijft albinotisch/kleurloos. 

Albinisme

Albino's missen de nodige pigmenten om het oog van het dier zwart te maken. Het recessieve genetische defect onthult dus de bloedvaten in het oog en maakt het rood. Albinisme wordt geërfd op de C-locus en kan ook worden gevonden in gemodificeerde vorm in de Himalaya [chc], Siamees[chch] en Devil [Dwdw].


Dumbo en standaard oren

Bij ratten zijn er 2 soorten oren. Een daarvan is de standaardvorm, waarbij de oren uitsteken en licht omhoog gebogen zijn.

Bij de Dumbo-rat zijn de oren van het dier niet naar boven gericht, zoals bij gewone ratten, maar zitten ze aan de zijkant van het hoofd en zijn ze meestal niet zo sterk opgevouwen. Door de anatomisch gecompenseerde oren worden de uitgesproken nekspieren zichtbaar, waardoor het hele hoofd breder lijkt. Het dankt zijn naam aan het Disney-personage "Dumbo, de vliegende olifant.


Vachtstructuur

Standaard

 

De rat heeft nog steeds dezelfde vacht als zijn broer in de natuur. Het is zacht en erg dicht. De vacht is verdeeld in een zachte ondervacht, glanzende bovenvacht, ze dienen als een extra tastorgaan. Bovendien wordt de vacht licht ingevet, zodat de rat niet nat wordt van de huid als het regent en bevriest.

Rex

 

Rex-ratten hebben een harde, gekrulde vacht. De trillende en voelbare haartjes boven de ogen kunnen ook gekruld zijn. Deze dieren zijn er in elke kleur en tekening. De krullen kunnen meer of minder uitgesproken zijn. Het gebeurt soms dat zwaar gekrulde Rex-ratten hun vacht verliezen gedurende een korte tijd tijdens het wisselen van vacht.

BE bluepoint himilaya velveteen dumbo
BE bluepoint himilaya velveteen dumbo

Velveteen

 

Velveteen ziet eruit als Rex maar voelt heel zacht aan. De dieren hebben een lichte tot sterke golvende vacht.  In zeldzame gevallen is het haar erg broos en daarom niet te lang. De gekrulde textuur van de vacht moet overal in het lichaam consistent zijn. Er mogen geen kale plekken in de vacht komen, wat soms het geval is. 


Tekeningen

Berken

 

Berken verwijst naar alle ratten die volledig gekleurd zijn en een witte buik hebben. De vlek kan in  grootte variëren. Er zijn Berkshire-tekeningen waarin de rat een smalle streep heeft, of zelfs dieren met een heel wit gebied, die echter niet buiten het profiel van het dier mogen uitsteken. Idealiter is de buiktekening duidelijk afgebakend en bevat deze geen verdere gekleurde stippen. Het witte patroon moet symmetrisch en zo groot mogelijk zijn van de borst tot de buik, zonder zichtbaar te zijn in het profiel van het dier wanneer het zich op alle vier de poten bevindt. De voorpoten zelf moeten maximaal wit zijn tot aan de ellebogen, maar mogen geen verband met de buik hebben. De achterpoten moeten maximaal wit zijn voor de hiel. De staartpunt kan ook wit zijn

Variberken

 

Ratten waarbij de buiktekening zo groot is dat gezien de staande zijde van de dieren bij het staan, of dieren waarbij de witte poten zijn verbonden met de buiktekening, worden aangeduid als Variberken. Dit wordt veroorzaakt door de e-modifier, die zich bindt aan de H-locus en de originele tekening vervormt


Kleuren en Variaties

Albino

Beschrijving

 

Deze dieren hebben een genetisch defect waardoor hun lichaam de kleurstof melanine niet kan vormen. Om deze reden zijn de dieren niet wit (zoals BEW) maar kleurloos. Omdat hun ogen niet in staat zijn om deze pigmenten op te bouwen, zijn ze doorschijnend. Omdat de bloedvaten zichtbaar zijn, zijn de ogen rood. Albino ratten werden vroeger als proefdieren gebruikt en zijn tot op heden nog steeds in laboratoria aanwezig. Deze variatie is de basis voor de Siamezen, Himalaya's, Burmezen en de kleur ivoor. Ook is er een  connectie met Devils. Zelfs na de geboorte kunnen dieren met rode ogen worden herkend aan het feit dat ze geen ogen hebben die zichtbaar zijn achter de strak gesloten oogleden, omdat ze rood zijn en dus niet zichtbaar zijn. Albino's zijn sneeuwwit vanaf het begin van de vacht. Alleen bij het wisselen van vacht in de 5-7 weken lijkt het misschien alsof ze een heldere tekening hebben, maar dit kan niet zichtbaar zijn. Deze optische tekening wordt gecreëerd door de haar veranderingen veroorzaakt door de kale plekken in de vacht. Als het dier eenmaal volgroeid is, wordt de rat weer helemaal wit. De lichte vacht is van nature gevoeliger voor vuil en dus wordt deze op oude leeftijd geler. 


Zwart

Beschrijving

 

De vacht van een rat in de kleur zwart is diepzwart gekleurd van de haarwortel tot de bovenkant. De huid van het dier is ook donker; zichtbaar op de oren, poten en staart. Door de jaren heen kan de kleur gemakkelijk oplichten tot bruin, wat "roesten" wordt genoemd. Ook kan verzilvering voorkomen. De ogen zijn altijd zwart. De kleur moet zo zwart mogelijk zijn en zo min mogelijk zilvere haren hebben. Tekeningen met deze kleur het meest zichtbaar. Vooral Down Under is hier heel duidelijk herkenbaar, omdat de tekening niet in alle Agouti-kleuren te zien is. Dit is te wijten aan het feit dat Agouti kleuren lichter worden in de richting van de buik, terwijl het kleurverschil in Non-Agouti-kleuren veel lager is. Al na de geboorte is de kleur zwart gemakkelijk te onderscheiden van alle anderen. De dieren hebben na 4 dagen al een zichtbare zwarte huid. De eerste fluweelachtige vacht is prachtig glanzend op zwart, behalve bij Rex en Velveteen


Mink

Beschrijving

 

Deze kleur is een nougat-achtige kleur. Mink is een bijzonder interessante kleur, omdat ze tijdens de rui (met ongeveer 6 weken, gevolgd door 12 weken) zichtbaar veranderd en verliest dan kleurintensiteit. De vacht is uniform bruin bij een volwassen dier. De ogen zijn zwart.

In tegenstelling tot de kleur chocolade is het veel doffer en minder roodachtig. 

Burmees

Beschrijving

 

Burmezen zijn een donkere fok vorm van de Siamees rat. Hun genetica is echter een stuk ingewikkelder dan bij de siams. Burmees is een schaduw die alleen kan worden gezien in associatie met het albino-gen [cc]. Ik heb twee categorieën   1. Burmees / 2. Sable Burmees. De Burmees kan theoretisch in elke kleur en tekening zijn, evenals de Siamees en de Himalaya. De basiskleur van het lichaam is rijk en diep bruin. Als de dieren een tekening hebben, is dit van nature gescheiden van de witte gebieden. Bij de laatste wisseling van de vacht wordt de werkelijke staart van het dier zichtbaar op de punten. De kleur is iets lichter op de buik dan op de rest van het lichaam. De ogen van de dieren zijn altijd zwart.

Marter/Devil

BE marter velveteen dumbo
BE marter velveteen dumbo

De dieren komen in een zeer donkergrijs, bruin tot zwart op de wereld. Dit kan in elke tekening gebeuren. De speciale functie is de rode ogen, die erg ongebruikelijk zijn voor zo'n donkere kleur. Ook in combinaties met Siam en Burmees zijn mogelijk. Aanvankelijk werden de dieren daarom ook Red Eyed Devil genoemd, wat ondertussen geen betekenis heeft, omdat er natuurlijk ook zwartogige ratten zijn met deze schaduw. Het zwartogige gen reageert op de rode ogen van de albinorat. Omdat Devils genetisch albino's zijn, reageert het BE-gen ook op hen en produceert Black Eyed Devils. De dieren hebben dezelfde kleurverloop als hun familie met rode ogen.

Himilaya

Beschrijving

 

Een Himalaya-rat ziet eruit als een albinorat bij de geboorte, of met zwarte ogen als een ivoor. Bij de tweede wisseling van vacht krijgt ze echter iets donkerdere plekken op de koudere delen van het lichaam (neus, oren, poten en staart). De vlekken geven punten aan en vormen in de kleur waarin het dier eigenlijk zou moeten verschijnen als het geen pigmentatiestoring had op de C-locus. De basistoon van de rest van het lichaam is wit. Himalaya's kunnen ook in een tekening voorkomen, maar dit is niet herkenbaar vanwege het gebrek aan kleur.

Siamees

Beschrijving

 

Siamees ratten hebben een beige kleur die zich door het hele lichaam verspreidt. De koudere gebieden van de dieren zijn echter donker gekleurd. Op deze donkere plekken zie je welke kleur het dier eigenlijk heeft. Dit betekent op zijn beurt dat terwijl Siamezen ratten altijd een beige keynote gebruiken, de donkere vlekken (punten) de kleur zijn waarin het dier zich (eigenlijk) bevindt. Lange tijd bestond dit type alleen als een dier met rode ogen. Sinds ongeveer 2004 zijn er ook zwartogige Siamese ratten, die Black Eyed Siam (BES) wordt genoemd. Siam kan ook in een tekening verschijnen.