Hoe doe je het beste een intro?


Intro

Als je rittens introduceert bij volwassen ratten wordt het aangeraden om te wachten tot je rittens 150/200 gram wegen.

Waarom is dit? Een volwassen rat die 300, 400 of zelfs 600 gram weegt tegenover een ritten van 100 gram? Dat is 1 verkeerde beet en dat loopt fataal af. Rittens onder elkaar gaat meestal wel vlot, en kan je vaak iets sneller door de stappen gaan.

Wat heb je nodig?

Een neutrale plek voor een eerste kennismaking, dit kan een zetel zijn, maar ook een badkamer, halletje etc. Iets waar geen ratjes eerder hebben gelopen in ieder geval. Als je dit niet hebt, kan je deze ook overslaan maar let dan wel extra op als je ze in de kleine kooi zet.

 

2 Een kleine kooi: dit is weer een neutrale kooi dus goed schoon gemaakt  voor je er ratjes inzet. Een duna wordt hiervoor vaak gebruikt omdat deze ook handige ziekenboegen zijn voor als je ratjes ooit eens ziek worden.

 

3 honingzalf: dit is een  goede zalf om standaard  in huis te hebben mochten  er toch wondjes  ontstaan door ee gevecht..

 

4 als je een moeilijke intro verwacht kan je vanille essence halen in de supermarkt. Dit in hun nekje druppelen en dan ruikt iedereen hetzelfde en gaat het soms vlotter. 

 

 

5 als je nieuwe ratjes in huis haalt, laat de nieuwe dan ook een paar dagen tot rust komen als dit mogelijk is...

De eigenlijke intro

Begin deze zo vroeg mogelijk, ratten blijven schemerdieren, dus hoe vroeger, hoe rustiger ze zijn en dus minder kans op onmiddellijk grote gevechten. Laat ze eerst kennismaken op neutraal terrein, dit moet niet heel lang duren, is vooral om een idee te krijgen hoe ze gaan reageren op mekaar. Als dit goed gaat verhuizen ze naar de kleine kooi met enkel bodembedekking waarover je hun voer uitstrooit en een flesje water. Alles wat je er extra gaat indoen, zoals een voerbakje kan voor ruzie’s zorgen. Hier blijven ze inzitten tot ze allemaal samen slapen en er 24 uur geen gevechten zijn geweest. Het samen slapen is ook best belangrijk want bijvoorbeeld intro met twee ratjes, elk ratje in een hoekje, ok dat geeft geen ruzies maar zodra je er een hangmatje inhangt is de kans op ruzies dan wel heel groot als ze er beide in willen liggen. De volgende stap is een open hangmatje in de kleine kooi, dit kan een ratje heel moeilijk opeisen als zijn of haar plekje omdat je er van alle kanten op en af kan. Gaat dit weer goed voor 24 uur, dan mogen ze naar de grote kooi. Deze is weer goed proper geschrobd zodat hij naar geen enkel ratje ruikt. Ik verhuis vaak de vuile bodembedekking mee, dan zit iedereen zijn geur er toch nog een beetje in. Hier weer hetzelfde, wachten tot iedereen samen ligt en voor 24 uur er geen gevechten zijn geweest.

Je gaat beter wat te traag dan te snel! En dan per 24 uur dat het goed gaat mag er een hangmat of huisje bij en dit tot de kooi volledig vol hangt. Heb je een royal suite of andere kooi dat je in tweeën kan opsplitsen, geef altijd eerst 1 helft, hang die helemaal vol en dan pas krijgen ze de tweede helft er pas bij om weer per 24 uur spullen bij te hangen... Al durf ik in de tweede helft al wel wat sneller gaan, en dan twee hangmatjes per keer hangen.

 

 

 

 

Ik weet dat het heel zielig is om ratjes in een klein kooi of lege kooi te zetten! Die zielige blikken van wat hebben we toch misdaan zijn verschrikkelijk! Maar beter een dag langer in de kleine kooi dan ruzies en gewonden. Zijn er dan nooit uitzonderingen? Tuurlijk wel, je kent je ratjes normaal het beste. Zie je dat er ruzies ontstaat omdat er 1 ratje de stuiterbal uithangt? Zet ze dan wel iets sneller in de grote kooi maar doe het daar dan wel traag...

 

Opmerkingen? Vragen? Shoot!