Huisvesting


Kooigrootte

Voor tamme ratten heb je kooien in verschillende maten en vormen. Zo heb je naast de standaard rechthoekige bakken ook kooien met één of zelfs meerdere verdiepingen. Een rattenkooi moet minstens 80cm breed x 50cm diep x 60cm hoog zijn. dit zijn de minimale afmetingen voor twee ratjes. Er bestaan ook aquaria of terrariums maar hou er goed rekening mee dat er voldoende ventilatie mogelijkheden zijn.  Er zijn mensen die een oude vogelkooi of een volière gebruiken. Eén ding is waar je bij stil moet staan. De grootte en de inrichting is voor de tamme rat belangrijker dan het uiterlijk. Als een kooi tralies heeft, dan mogen deze tralies niet te ver uit elkaar staan. Anders kunnen ze ontsnappen. Beste is dat de tralies niet meer dan een centimeter uit elkaar staan. Kijk ook goed bij de deurtjes. Er zijn kooien in de omloop die bij het deurtje een lange buigende opening hebben. Dit zijn plekjes waar jonge ratten de mogelijkheid zien om te ontsnappen. Horizontale tralies hebben een voorkeur ten opzichte van verticale tralies. Dit omdat horizontale tralies de rat beter kan klimmen. 

Bodembedekking

Neem nooit zaagsel als bodembedekker dit is namelijk veel te stoffig en kan giftige stoffen bevatten. Er zijn gelukkig wel hele goede andere bodebedekking die je wel kan gebruiken zoals corbo, beukenhoutsnippers, aubiose, hemperade, no smell en Back 2 Nature. Ikzelf gebruik Back 2 nature in de toiletten en als bodembedekking gebruik ik badmatten. dit omdat het erg goed absorbeert, geen rommel maakt en lekker zacht is. 

De plek van de kooi

De kooi moet op een plaats staan waar hij niet in de felle zon staat en dat hij niet op de tocht staat.  Ook mag de kooi niet naast de centrale verwarming of kachel staan. Het beste is om de kooi niet op de grond te zetten.  Wanneer je honden en/of katten hebt, zorg er dan voor dat de kooi zo staat dat ze hiervan geen last hebben en veilig zijn. Zet de kooi niet pal naast de televisie of de geluidsinstallatie. Ratten horen vele male beter dan wij dat kunnen. Maar zet de kooi ook niet ergens waar je niet of nauwelijks komt. Ratten zijn sociale dieren en vinden aandacht heel prettig, en natuurlijk is het voor jezelf ook veel leuker als ze bij je in de kamer staan.

Inrichting

Natuurlijk hoort in een kooi een voerbakje, maar je kan het ook door de kooi strooien. Water kan gegeven worden in een waterbakje, maar een waterflesje is natuurlijk veel beter. Een waterbakje kan gemakkelijk vies raken. Ratten zijn zeer intelligente dieren en moeten geprikkeld worden. Anders gaan ratten zich vervelen. Daarom is de inrichting van de kooi erg belangrijk. Naast een goede en zo zacht mogelijke slaapplaats, vinden ze het prettig dat er voorwerpen in de kooi zijn waarin ze kunnen schuilen, kunnen klimmen of mee kunnen spelen. Dit kan bijvoorbeeld een oude bloempot zijn of een tissuedoos. Daarnaast kan je aan hangmatjes, buizen, loopwielen, klimrek, klimtouw en ladders. Koop wel een loopwiel met de juiste afmeting zodat ze wel een goede houding hebben als ze lopen. En je kan natuurlijk heel veel zelf maken zoals iets lekkers verstoppen in een wc rol.