Gezondheid


De volgende stukjes zijn puur informatief bedoeld. Het biedt een handreiking om kwalen te herkennen.

Ga vooral niet zelf dokteren! De kans bestaat dat de kwaal verergert. Raadpleeg bij twijfel altijd een dierenarts. 


Abcessen

Abcessen zijn ingekapselde ontstekingen. Deze kunnen ontstaan door bijv. oude bijtwonden, ingegroeide haren, splinters of andere scherpe voorwerpen. Meestal zullen abcessen voelbaar zijn als kleine loszittende onderhuidse bulten. De dierenarts kan een abces doorprikken en de pus verwijderen, soms is ook een antibioticum nodig voor het herstel van het dier.

Mijt

Het is geen ziekte, maar de rat kan hier behoorlijk last van hebben. Tekenen van mijt zijn krabben, korstjes en bloemkooloren (vreemde bultjes op de oren en vaak ook de staart). Als je denkt, dat je ratje mijt heeft, ga er dan mee naar de dierenarts. Je kunt antiluchtpijpmijt halen bij de dierenwinkel van beaphar. Dit is eigenlijk voor vogels maar werkt ook bij ratten goed. Bij ratjes onder de 200 gram, 1 druppeltje in de nek geven en bij ratjes boven de 200 gram, 2 druppeltjes. Dit na 2 weken nog eens herhalen en na weer 2 weken nog een keer. Omdat mijt erg besmettelijk is, moeten alle dieren behandeld worden en zul je de kooi heel goed schoon moeten houden. Mijt kan zich, in het geval van een zieke of gestreste rat, ook snel uitbreiden. 

Lange Tanden

Meestal slijten de tanden van je ratjes vanzelf als ze genoeg te knagen hebben. De groei van de tanden wordt ook geremd door de tegenoverstaande richting van de tanden. Toch komt het wel eens voor dat, doordat een tand scheef staat, deze doorgroeit en dus veel te lang wordt. Dit wordt ook wel een olifantstand genoemd en is heel vervelend voor het diertje. Wordt de tand namelijk te lang, dan kan hij niet meer eten en zal hij verhongeren. Laat in zo’n geval de tand gewoon knippen bij dierenarts.

Tumoren