Aanschaf


Waar kan je een tamme rat kopen?

Als je besloten hebt om over te gaan tot de aanschaf van ratjes zul je een goed adres nodig hebben. Er zijn verschillende plekken waar je dan terecht kan. Ten eerste is daar natuurlijk de dierenwinkel. Daarnaast heb je ook opvangs die ratten opvangen en weer herplaatsen. Ook zijn er evenementen en dierenshows waar tamme ratten aangeboden worden en je een keuze kan maken. En dan zijn er nog legio aan rattery's. Voor al deze verschillende mogelijkheden geldt dat jezelf bij de aankoop een stuk verantwoordelijkheid hebt. Vraag aan de verkoper informatie met betrekking tot de geboorte, waar de ratjes precies vandaan komen en hoe oud ze zijn. 

Dierenwinkels

De meeste dierenwinkels kopen hun ratten via de groothandel. Dit zijn tamme ratten die op grote schaal gefokt zijn en meestal als slangenvoer weggaan. Vraag de verkoper naar de herkomst van de aangeboden ratten en vraag advies om zo te bepalen of de verkoper deskundig genoeg is. Daarnaast moet je bekijken hoe de ratten in de winkel aangeboden of gehuisvest worden. De ratjes moeten bij elkaar zitten, geslacht gescheiden en moeten genoeg bewegingsruimte hebben. Daarnaast moet alles hygiënisch eruit zien. En kijk goed naar de gezondheid van de ratjes. Persoonlijk zou ik nooit een dierenwinkel aanraden.

Rattenopvang

In Nederland zijn er genoeg opvang voor ratten. Dit zijn liefhebbers die je kunt vergelijken met mensen die een dierenpension of asiel runnen. Deze mensen nemen ratten terug van andere die op een of andere manier niet meer in staat zijn hun dier nog verder te verzorgen. Ze nemen deze liefdevol op en zorgen dat de dieren weer terug geplaatst worden. Ook hier ben je zelf verantwoordelijk voor je keuze. Je weet nooit precies waarvandaan de tamme rat precies komt. Maar ook hier kun je alle vragen stellen die je nodig vindt. Vaak word je, nadat je een ratje overgenomen hebt, lange tijd begeleid en kan je altijd weer terugvallen op de opvang. 

Rattery

Rattery’s zijn mensen die thuis enkele of soms meerdere nestjes op jaarbasis fokken. Zij brengen veel tijd met hun ratjes door en de kleintjes komen direct met mensen in contact. Deze ratjes zijn daarom direct bij aanschaf al tam. Tussen de rattery's zitten grote verschillen. Via advertenties of Facebook of andere netwerken bieden zij deze jonge dieren aan. Beste is om verschillende vragen te stellen zodat je de enthousiasme en de kennis met betrekking tot de tamme ratten ziet. Vraag ook of er stambomen bijgehouden worden en of je een stamboom mag inzien. Op zo’n stamboom staan de kleur, tekening en de (geworden) leeftijd van het ratje zelf, de ouders, de groot-ouders en vaak ook nog de overgroot-ouders of zelfs verder. Ook staat hierop, of er erfelijke ziektes voorkomen in die lijn. Maar ook hier geldt dat je goed naar de gezondheid moet kijken. Sommige rattery's werken met overeenkomsten waarin onder andere geregeld is dat je niet met de ratjes mag fokken of hoe je ze moet huisvesten.