Inleiding


Het ontstaan van de tamme rat

De bruine rat (Rattus norvegicus) komt op dit moment bijna overal op deze wereld voor. Van oorsprong komt de bruine rat voor in het steppegebieden van Oost-Azië. De rat volgt de menselijke beschaving. Aan het einde van de Middeleeuwen heeft de bruine rat zich richting Europa verspreid. In de 18e eeuw werd de bruine rat voor het eerst in West-Europa gesignaleerd. De ratten zijn via de scheepvaart hierheen gekomen en weer meegenomen naar andere continenten zoals Noord-Amerika. In bepaalde onbewoonde tropische en subtropische gebieden die voornamelijk bewoond worden door andere grote knaagdieren en gebieden waar het extreem koud is zoals Antarctica, komt de bruine rat niet voor. De bruine rat kan zich heel goed aan gewijzigde omstandigheden aanpassen. Op een eiland waar atoomproeven gedaan werden, stierf bijna alles uit, behalve de bruine rat. Steeds meer mensen gingen de bruine rat selectief fokken en ze werden tammer en tammer. In verschillende landen, zowel bij kleine fokkers als in laboratoria, ontstonden nieuwe mutaties. De in de laboratorium ontstaande mutaties gingen naar de kleine fokkers. Een voorbeeld van een in de laboratorium ontstaande mutatie is de siamees factor. 

Ben ik een geschikt baasje?

De tamme rat is een uitstekend huisdiertje, waar veel plezier mee beleefd kan worden. Ratten zijn leuke, speelse, intelligente en sociale dieren en zeer geschikt als huisdier voor jong en oud. Naast de leuke voordelen zitten er ook nadelen aan vast. Ik zal er een paar opnoemen:

 

* Dierenartskosten. Als een rat ziek is, moet je ermee naar de dierenarts toe gaan en de kosten daarvan betalen. 

 

* Ook zijn ratten gezelschapsdieren. Het is dus altijd beter om 2 of zelfs meer ratten tegelijk te nemen.

 

* Als de ratten voor kinderen zijn, moet er een ouder bereid zijn de verzorging ervan over te nemen als de kinderen erop uitgekeken zijn.

 

* Ratten hebben aandacht en liefde nodig, willen aangehaald worden en zelfs loslopen. Dus daar moet je af en toe tijd voor vrij maken

 

* Sommige mensen zijn allergisch voor ratten. 

 

* Ratten zijn knaagdieren en knagen op alles, er kan dus weleens wat kapot geknaagd kan worden.

 

* Helaas worden ratten niet zo oud. De gemiddelde leeftijd is 2 tot 3 jaar. Je moet er rekening mee houden, dat je met de ratten een sterke band kan krijgen en dat je het beestje dan na 2 à 3 jaar ineens moet missen.

 

* Je moet een goed vakantieadres zoeken of iemand die de beestjes dagelijks verzorgt als je op vakantie gaat.

 

* De verzorging kost tijd zoals de kooi vaak genoeg verschonen, elke dag vers eten en drinken geven, vaker stofzuigen, omdat er wel eens wat naast de kooi valt, de kleding vaker wassen, omdat vooral jonge ratjes nog niet helemaal zindelijk zijn.

 

Een weloverwogen keuze om ratten als huisdier te nemen, verkleint het risico op onaangename verrassingen. Uiteindelijk geldt dit natuurlijk voor ieder dier.